Drugi međunarodni sajam pršuta – MESAP 2023 svečano je otvoren danas na Dvorskom trgu na Cetinju.
Sa sajma (Foto: RTCG)
Učestvuje veliki broj izlagača iz naše zemlje ,regiona i Evrope, a brojni posjetioci imali su priliku da degustiraju pršut i druge suhomesnate proizvode.
Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović rekla je na otvaranju ,da ovaj festival afirmiše naše gastronomske i kulturne potencijale i ističe tradiciju Cetinja i države.
-Međunarodni sajam pršuta je prilika da istaknemo bogatstvo i raznolikost naših suhomesnatih proizvoda, da proslavimo gastronomsku tradiciju koja seže duboko u naše korijene, ali i mjesto gdje proizvođači, stručnjaci i jubitelji pršuta mogu zajedno da razmijene iskustva istraže nove tehnike, inovacije i trendove u industriji, a naša je želja da im pomognemo u tome i da ova manifestacija postane tradicionalna – navela je Novović.
Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je istakao da taj resor podstiče i daje punu podršku unapređenju manifestacionog turizma ,kao jednog od oblika turizma putem kojeg se na najlakši način može doći do ostvarenja ciljeva koji su definisani strateškim dokumentima razvoja našeg turizma.
“Međunarodni sajam pršuta MESAP 2023. od samog osnivanja prepoznat je kao manifestacija koja doprinosi razvoju manifestacionog proizvoda Prijestonice, i koja je autentična na našim prostorima. S tim u vezi, značajno je njeno održavanje ne samo za Prijestonicu nego za cijelu Crnu Goru kao i za sve proizvođače pršuta u Crnoj Gori”, kazao je Đurović.
Predsjednica Privredne komore Nina Drakić ukazala je da su dimljeni i sušeni proizvodi postali naš glavni izvozni proizvod.
“U posljednjih 10 godina izvoz ovih proizvoda je povećan za preko tri puta.Brojne nagrade su još jedna potvrda kvaliteta proizvoda sa Cetinja.Podsjetiću da je Privredna komora organizovala nedavno učešće naših proizvođača na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ,gdje je osvojeno 111 nagrada”, ukazala je Drakić.
Ministarstvo poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede ,kako navodi, sekretar Marko Radonjić, prepoznaje manifestaciju kao značajan promotivni turistički potencijal.
“Imajući u vidu jedinstvenost i prepoznatljivost u kvalitetu domaćih proizvoda u narednom periodu ćemo svakako nastaviti sa pružanjem podrške, uvjeren sam na još većem nivou, kako bismo dodatno osnažili brend našeg pršuta, koji je vjerovatno najprepoznatljiviji gastronomski brend Crne Gore. Podsjetiću i da se na Cetinju godišnje proizvede više od 400 hiljada pršuta” naglasio je Radonjić.
Sajam je otvoren revijalnim takmičenjem u rezanju pršuta ,a u programu su učestvovali KUD „Njegoš” i hor djece cetinjskih osnovnih i srednjih škola,sa dirigenticom Androm Stanković.
Pored programa kojim je predviđeno izlaganje i degustacija suhomesnatih proizvoda, tokom dva dana sajma planirani su i nastupi poznatih muzičkih zvijezda. Izvođači koji će nastupiti na Dvorskom trgu su Vesko Belada, Sevdah kvartet, Darko Martinović i Trio Gušt, dok su za subotu, 17. jun 2023. godine planirani nastupi Boba i Peđe Vujovića, Luke Radovića, Amela Ćurića i poznatog akustičnog sastava The Frajle.
Drugi Međunarodni sajam pršuta organizuju Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Klaster “Crnogorski pršut”.